Vedbæk Mobildyrlæge fungerer som en traditionel dyreklinik med den store forskel, at det foregår i hjemmet. Klinikken tilbyder derfor det samme som en traditionel dyreklinik tilbyder inden for medicinsk udredning/behandling og kirurgi. Klinikken samarbejder med større og specialiserede dyreklinikker og -hospitaler, som der henvises til, hvis det vurderes indiceret at gå videre med en lidelse. Transport tilbydes naturligvis. Vedbæk mobildyrlæge foretager ligeledes mindre kirurgiske indgreb, herunder fx. mindre hævelser, kastration af kat foruden der laves tandrensninger/udtagning af tænder. Vedbæk Mobildyrlæge har et mindre laboratorium og samarbejder med et tysk laboratorium samt et dansk allergilaboratorium til udvidede diagnostiske laboratorieundersøgelser. Al dialog foregår direkte mellem ejer og dyrlæge, Cathrine Elmegaard Ræder. Hvis I har spørgsmål, eller der er noget, der er uklart, må I ikke tøve med kontakte mig – ring/skriv (mail/sms)

Sundhedsundersøgelse

Vedbæk Mobildyrlæge laver en grundig sundhedsundersøgelse af dit kæledyr, hvor dyret gennemgås fra hoved til hale. Tænder, ører, pels, poter, hjerte og lunger undersøges og lyttes på. Derudover berører vi faste emner til sundshedsundersøgelsen som korrekt fodring, adfærd og alder/-eller racebetingede lidelser. Jeg arbejder systemeatisk og problemorienteret men med fokus på dette kæledyrs behov dvs rådgiver ud fra det, der nødvendigt at gøre noget ved/være opmærksom på/holde øje med. Desuden lytter jeg til jeres behov og beskrivelse af evt udfordringer/ændringer i adfærd, vaner mv. På baggrund heraf vælger jeg, om det er relvant at følge op – enten telefonisk eller med en kontrol (konsultation - kontrol).

Akut opstået sygdom

Akut opstået sygdom handler ofte om halthed, opkast, diarre, watertail, parasitter, sår, pludselige øjenskader eller -forandringer, krampeanfald mv. Dette er blot nogle af lidelserne, der kan opstå akut. Det kan være rart at få dyrlægen hjem, da dyret i forvejen er stresset og derfor ikke har brug for yderligere stress i forbindelse med transport. Dog - og hvis det vurderes nødvendigt med yderligere undersøgelser - samarbejder klinikken med større og specialiserede hospitaler, såvel som der naturligvis tilbydes transport. Ejere kan også opleve, at kæledyret er begyndt at hoste (med eller uden indhold), foruden ejere kan opleve, at kæledyret pludselig virker mere træt i forbindelse med leg og gåture. I disse tilfælde er det absolut relevant at undersøge for hjerte- lungeorm. Sygdommen undersøges i afføringen. Det gøres ved, at ejer opsamler en omgang afføring dagligt i på hinanden tre følgende dage (fx lørdag, søndag, mandag). Afføringen hentes inden kl 15 af dyrlægen (ejer behøver ikke være hjemme). Herefter undersøges afføringen grundigt i laboratoriet. Svaret haves dagen efter inden kl 15. Derudover kan ejere opleve lopper eller, at der er orme i afføringen. Indvoldsorme kan give vommet mave, diarre, opkast, hoste og hikke. Dyrlægen skal kontaktes og kæledyret behandles.

Adfærdsterapi

Dit kæledyrs adfærd kan nogle gange være en udfordring – både for jer som ejere og for kæledyret selv. Der kan være tale om renlighedsproblemer, gøen, angst, bideri, aggression og ulydighed. Jeg tilbyder rådgivning og egentlige terapiforløb. Det er absolut relevant at afdække, om adfærdsændring skyldes sygdom eller andre forhold. Vi tager en indledende samtale for at vurdere kæledyrets behov og jeres holdning, og sammen lægger vi en plan for et kortere eller længere forløb. Det vil altid være et individuelt forløb, og vi vil være i tæt dialog. Nogle gange kræver en ændring i adfærd kun små justeringer; andre gange større. Fælles er, at vi sammen ændrer på nogle mønstre, foruden der undersøges for evt sygdom.

Vaccinationer

Jeg tilbyder alle former for vaccination. Vaccinationsprogrammet for jeres kæledyr afhænger i høj grad af livsstil og miljøpåvirkning. Ud fra dette rådgiver jeg jer, således at jeres kæledyr får den rigtige vaccination.

Rejse med kæledyr

En del holder af at tage deres kæledyr med på ferie. Og det kan som ofte også lade sig gøre – men det kræver generelt enten vaccine og/eller ormebehandling. Andre vælger at lade deres kæledyr blive passet hos private eller i kennel, dyrehotel, pensionat mv.

Dette kræver ofte en vaccine eller anden forudgående behandling. Det er for at sikre, dels at dit kæledyr ikke smitter andre, dels at dit kæledyr ikke selv bliver smittet.

Uddybende

Læs mere på www.fvst.dk, hvis du skal rejse til udlandet med dit kæledyr. Hvert land har deres egne regler for indførsel af kæledyr.

Det gælder for alle lande, at både hunden og katten skal have en vaccination mod hundegalskab (rabies). Skal hunden med sydpå i ferien, er det være en god ide at få den vaccineret mod sygdommen Leismaniose. Leismaniose er en sygdom, der opstår ved, at hunden bliver stukket af en lille flue (ikke at forveksle med myg). Insektet overfører en parasit i hundens blod. Den findes i de sydeuropæiske lande som Italien, Spanien og Grækenland. Parasitten trænger ind i cellerne på hunden, og symptomerne vil typisk være mangel på ædelyst, feber on/off, hårtab omkring øjnene og træthed. Sygdommen er uhelbredelig. I Danmark er sygdommen oftest set i forbindelse med græske gadehunde, der er kommet til Danmark eller andre hunde importeret syd fra.Hunden kan vaccineres mod sygdommen med vaccinen CaniLeish, der produceres af firmaet Virbac. Vaccinationen skal forberedes i god tid før afrejsen. Hunden skal have 3 injektioner med 3 ugers mellemrum for at opnå immunitet. Herefter skal hunden vaccineres en gang hvert år for at opretholde immuniteten. Hunden skal være mindst 6 måneder, før den vaccineres. Man bør kun vaccinere sunde og raske hunde mod Leismaniose. Derfor skal hunden have en grundig sundhedsundersøgelse inden vaccinationen. 
Har hunden aldrig været sydpå, kan vaccinationen derfor uden problemer gives. 
Har hunden været sydpå og/eller er under mistanke for at have sygdommen, anbefales det at hundes testes med en blodprøve, før vaccinationen gives.

Allergi/hudproblemer

En del dyr lider desværre af allergi. Symptomer kan ses som kløe, rødme, større eller mindre plamager med udslet eller hårløshed, øreproblemer og sår som følge af kløen. Kæledyret slikker ofte i områderne, hvilket forværrer tilstanden. Fælles for al allergi er, at det kan være stærkt invaliderende og ofte kræver behandling. Allergi er derfor noget, der skal tages alvorligt, og som der skal holdes øje med. Vedbæk mobildyrlæge samarbejder med et dansk allergilaboratorium, såvel som jeg selv holder mig ajour med nyeste regimer inden for behandling af allergier.

Tandrensning

Vedbæk Mobildyrlæge kan tilbyde tandbehandling/tandrensning med ultralyd og efterfølgende polering. Jeres kæledyr er i narkose under behandlingen. Det ses, at enkelte tænder viser sig at være så ødelagte/løse, at det bedste er at trække den/dem ud under behandlingen. Jeg tager altid en dialog med jer, inden en tand trækkes ud. Udgangspunktet er, at tanden skal blive. Men tandudtræk kan være påkrævet.

Om tænder

Undersøgelser har således vist at 85 % af hunde over 3 år har en behandlingskrævende lidelse i mundhulen. Det kan opleves som dårlig mundhygiejne eller decideret sygdomme i mundhulen. Disse lidelser kan ofte være forbundet med stor gene eller smerte, og opdages sjældent før de er behandlingskrævende.

En sund mund består af hvide glatte tænder, et lyserødt let fugtigt tandkød og ånden må ikke være ildelugtende. Tandsættet indeholder hos en hund 42 tænder og hos kat 30 tænder. Sygdomme i mundhulen er med andre ord meget almindelige hos vores hunde og katte. Typisk ser vi problemer med tandsten, tandkødsbetændelse, tandresorptioner eller slid og knækkede tænder.

Ved de årlige sundhedseftersyn undersøger jeg mundhulen grundigt, men også hjemme bør man holde øje med tegn på sygdom fra mundhulen:

• Ildelugtende ånde
• Problemer med at tygge, undgår tyggeben og/eller tørkost
• Nedsat appetit.
• Savlen.
• Hævelser på næseryg eller under øjne.
• Rødt tandkød, blødninger eller mørke belægninger på tænderne.
• Knækkede/frakturerede tænder.
• Hunden eller katten gnider poterne mod hovedet - eller hovedet gnides mod underlaget.
• Adfærdsændringer, fx aggressioner og inaktivitet.

Mange dyr viser ingen eller kun svage tegn på smerter og ubehag - selv ved alvorlige og omfattende tand og tandkødsproblemer. Problemets påvirkning af dyret bliver ofte først rigtig tydeligt, når dyret efter behandlingen bliver meget mere aktiv og virker bedre tilpas.

Der vil naturligt aflejres belægninger (plak ) på overfladen af tænderne i kattens eller hundens mund.
Plak består hovedsageligt af bakterier, og sidder som en hvid film overalt på tænderne, hvor den ikke fjernes mekanisk af tunge eller hårde fødeemner (f. eks tyggeben). Hvor plakken ikke fjernes, kan kalk fra spyttet bindes hertil, og dette ses nu som hårde tandsten (gullige/brune belægninger). Tandsten har en ru overflade, og er derfor godt til at binde yderligere plak og også foderrester.

Bakterierne i plakken inficerer tandkødet og giver tandkødsbetændelse.

Tandkødsbetændelse ses når bakteriebelægninger på tænderne i form af plak eller tandsten er årsag til betændelse i tandkødet. Det kan føre til paradentose og løse tænder.

Bakterierne sidder også i den lille lomme der findes mellem tand og tandkød, og her kan de, hvis de lades uforstyrret, være årsag til nedbrydning af de små bånd der binder tanden til kæben.

Senere i forløbet nedbrydes også knoglevævet omkring tanden. Denne tilstand med tab af tandens fæste og nedbrydning af knoglen omkring tanden kaldes parodentose. Det ses som dybe lommer langs tandrødderne og evt. løse tænder.
Hos nogle katte kan tandkødsbetændelsen udvikle sig meget voldsomt, og infektionen kan brede sig til slimhinderne i mund og hals. Main Coon katte og blandinger heraf er oftere end andre katte, ramt af mere alvorlige mundhulebetændelser.

Bakterierne kan også spredes fra mundhulen til blodbanen, og være årsag til sygdom andre steder i kroppen, f.eks. lever, nyre og på hjerteklapperne. Kroniske infektioner i mundhulen, som tandkødsbetændelse er også en belastning for immunsystemet.
Det er derfor vigtigt for at undgå følgesygdomme til dårlig mundhygiejne, at få fjernet tandsten og plak fra tænderne, ikke mindst det som sidder i tandkødslommerne, og ikke er synligt med det blotte øje. Når parodentose er er fremadskridende sygdom, er det vigtigt at få fjernet tandstenen hurtigst muligt og med hyppige gentagelser.

Tilbageholdte mælketænder er et almindeligt forekommende problem hos hunde og ses til tider også hos katte. Tilbageholdte mælketænder opstår når mælketanden bliver siddende også efter frembrud af den blivende tand.
Som en god tommelfingerregel bør mælketanden tabes eller sidde løs, når den blivende tand når samme længde som mælketanden. Hvis den blivende tand får en forkert tandstilling, kan mælketanden med fordel fjernes tidligere.
Fjernes en tilbageholdt mælketand ikke kan denne forårsage at den blivende tand ikke kan finde sin korrekte position, ligesom der ofte opstår tandsten og tandkødsbetændelse imellem de dobbelte hjørnetænder hvis mælketanden for lov til, at blive siddende i længere tid.

Tandskader er ret almindelige hos katte og hunde. Oftest drejer det sig om hjørnetænderne som fraktureres ved fald, påkørsler, slagsmål m.m.

Når man opdager en brækket tand på sit kæledyr, er det vigtigt at reagere hurtigt, især hvis der er tale om hjørnetænder eller kindtænder som man ønsker at bevare.

Hvis en alvorlig tandskade (dvs. med åbning til tandens indre) opdages indenfor de første 48 timer, er det muligt at lave en vital overkapning og en plastikfyldning i tanden, og derved bevare den levende. Er skaden på tanden ældre en dette, vil infektion og nedbrydning af kar og nerver i tandens indre, have forårsaget så meget skade, at man er nødt til at rodbehandle eller trække tanden ud.

Behandles eller fjernes tanden ikke, kan bakterier fra mundhulen vandre op igennem tandens indre, og forårsage infektion og bylddannelse ved roden af tanden.
I den akutte fase er en fraktureret tand ofte meget smertefuld, og katten eller hunden vil ofte undgå brug af tanden. Når nerven i tanden efter nogle uger er død, vil smerten ændre karakter, og vare en mere konstant ”dump” smerte i kæben. Smerten gør herefter lige ondt, uanset om tanden bruges eller ej, hvilket går det svært for kattens ejer at opdage

Det er vigtigt at dyrene får lov at bruge deres tænder, det hjælper med at holde plak og tandstensdannelse væk. Man bør dog være meget opmærksom på, at undgå nedslidning af tænderne.

Nedslidning af tænderne opstår ofte, hvis hunden er glad for at bære på sten eller lege med bolde med sand. Især kan en sandet tennisbold give kraftigt slid på tænderne. Når tanden bliver slidt igennem emaljen mindskes tandes styrke og den er i risiko for at knække. 
Hvis tanden slides hurtigt, kan der slides igennem til pulpaen, som er det indre af tanden hvor kar og nerver er placeret. Når det indre af tanden kommer i kontakt med bakterier fra mundhulen, opstår der hurtigt infektion i tanden. Dette er smertefuldt, og nerven i tanden dør. I denne situation vil man være nød til at rodbehandle eller trække tanden ud.

Om tænder

Undersøgelser har således vist at 85 % af hunde over 3 år har en behandlingskrævende lidelse i mundhulen. Det kan opleves som dårlig mundhygiejne eller decideret sygdomme i mundhulen. Disse lidelser kan ofte være forbundet med stor gene eller smerte, og opdages sjældent før de er behandlingskrævende.

En sund mund består af hvide glatte tænder, et lyserødt let fugtigt tandkød og ånden må ikke være ildelugtende. Tandsættet indeholder hos en hund 42 tænder og hos kat 30 tænder. Sygdomme i mundhulen er med andre ord meget almindelige hos vores hunde og katte. Typisk ser vi problemer med tandsten, tandkødsbetændelse, tandresorptioner eller slid og knækkede tænder.

Ved de årlige sundhedseftersyn undersøger jeg mundhulen grundigt, men også hjemme bør man holde øje med tegn på sygdom fra mundhulen:

• Ildelugtende ånde
• Problemer med at tygge, undgår tyggeben og/eller tørkost
• Nedsat appetit.
• Savlen.
• Hævelser på næseryg eller under øjne.
• Rødt tandkød, blødninger eller mørke belægninger på tænderne.
• Knækkede/frakturerede tænder.
• Hunden eller katten gnider poterne mod hovedet - eller hovedet gnides mod underlaget.
• Adfærdsændringer, fx aggressioner og inaktivitet.

Mange dyr viser ingen eller kun svage tegn på smerter og ubehag - selv ved alvorlige og omfattende tand og tandkødsproblemer. Problemets påvirkning af dyret bliver ofte først rigtig tydeligt, når dyret efter behandlingen bliver meget mere aktiv og virker bedre tilpas.

Der vil naturligt aflejres belægninger (plak ) på overfladen af tænderne i kattens eller hundens mund.
Plak består hovedsageligt af bakterier, og sidder som en hvid film overalt på tænderne, hvor den ikke fjernes mekanisk af tunge eller hårde fødeemner (f. eks tyggeben). Hvor plakken ikke fjernes, kan kalk fra spyttet bindes hertil, og dette ses nu som hårde tandsten (gullige/brune belægninger). Tandsten har en ru overflade, og er derfor godt til at binde yderligere plak og også foderrester.

Operationer

her skriver du om operationer